21 september 2014 internationale dankbaarheidsdag

In vroeger tijden was het uiten van je dankbaarheid over de oogst en het delen van alles wat je ontvangen had iets wat in de cyclus van het jaar paste. De dankdag voor het gewas, de najaarskermissen en jaarmarkten zijn daar nog een overblijfsel van. Maar omdat bij die feesten dankbaarheid toch op een bepaalde manier buiten het zicht geraakt was besloten de Verenigde Naties in 1965 tijdens het Amerikaanse Thanksgivingfeest om er een aparte dag voor in het leven te roepen: 21 september.

Daarom vieren we op die dag nu International Gratitude Day, of internationale dankbaarheidsdag. Precies de grens tussen zomer en herfst, een mooie dag om de balans op te makeDankbaarheidstrengn. Meedoen is heel eenvoudig (en mag ook op andere dagen van het jaar): neem even een moment om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent.
Wat heb je zelf bijgedragen, waar ben je anderen dank voor verschuldigd. Heb je dat wel eens uitgesproken? Maak bijvoorbeeld een lijstje van alles en iedereen die bijdroeg aan jouw maaltijd (vanaf de boer die het zaadje plant, via de zon en de regen, de winkel, tot degene die de boodschappen deed en het eten bereidde). Tot wie zou je een welgemeend ‘dank je wel’ willen zeggen? Juist door bij deze ‘gewone’ dingen stil te staan zie je hoeveel er is om dankbaar voor te zijn.